Yazılıma Nasıl Başladım ?
Hepinize merhaba dostlarım :). Yazımın başlığından da anlamışsınızdır yazılımla alakalı bir konu olmadığını :). Bu yazımda birazcık kendimden bahsedeceğim ve yazılım serüvenine nasıl başladığım hakkında bilgi vereceğim :)
Ben Kimim ?
Dostlarım konuya öncelikle kendimi tanıtmakla başlamak istiyorum. Ben Muhammed Fatih BAĞCIVAN. Konyada yaşıyorum. Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Web geliştirme ile ilgilenip kendimi geliştiriyorum. Bunun yanı sıra yazılım öğrenmek isteyen kişilere gönüllü olarak yardımcı oluyorum. Çünkü gelecek yazılım üzerine kuruluyor artık :). Kendimden kısaca bahsettim şimdi gelelim eğitim hayatıma :)
Eğitim Hayatım
Dostlarım eğitim hayatıma gelecek olursak çok başarılı ve zeka küpü bir öğrenci değildim :). Sadece sürekli teknolojiyi düşünen ve kafasını bilgisayarlarla bozmuş birisiydim ve hala öyleyim :). İlkokul çağları hadi böyle toz pembe geçti ama ilk darbemi liseye geçiş sınavı olan SBS de aldım. Puanım çok iyi bir puan değildi sürekli meslek liseleri geliyordu ikinci darbe ise bilişim bölümlerini üste yazdığım halde şansıma Makina Teknolojileri geldi :). Tabi ben durmadım bu 4 yıl içerisinde bilişim üzerine yoğunlaştım ta ki üniversite sınavı yaklaşana kadar :).
Üniversite Sınavı Zamanı
Ve işte beklenen o zaman gelmişti. 12. Sınıf zamanı haftada 1 veya 2 denemelerin yapıldığı ve her teneffüs netlerin konuşulduğu dönem :). İlk deneme sınavımdan 120 soruda 20 net falan çıkarmıştım :). Bir yandan stres ediyorum neden böyle diye akıllanmıyorum daha sonrasında bilgisayarlara koşuyorum araştırmalar yapıyorum. Bu böyle gel zaman git zaman çok seyrek bir çalışmayla 40 45 nete kadar çıktı. Dedim ben tamamım diye bıraktım çalışmayı ve geldi YGS zamanı. Sadece Türkçe ve Fen bölümünden soru çözmüştüm ki çalışmamamın sayesinde 210 falan gelmişti puanım. Nasıl bir rahatlık olduysa bende hiç takmadım ve LYS sınavına da zerre çalışmadım yaparım bundan 210 geldiyse ondan da rahat yüksek puan gelir diye :). Ve yanlış hatırlamıyorsam 187 falan almıştım. Kimsenin yüzüne bakamadım ve bilgisayarlara daha çok verdim kendimi :). Çevremden çok büyük eleştiriler aldım çok yerildim ama hayalimde olan meslek yani yazılım mühendisliği bölümü vardı. Bunun için de kendimi çocukluğumdan beri geliştiriyordum. Tabi sınavlar kötü gelince mecbur mezuna kaldım. 1 yıl boyunca bilgisayar ile ilgillenmeyi azalttım ve netler 70 e kadar yükseldi (TYT tabi). AYT zaten olmuyordu sınava girdim çıktım. YGS de 1 milyonda olan ben TYT de 310 puan aldım ve 60k ya yükseldim. Ve sonunda bilgisayar programcılığını seçtim.
Yazılım Dilleriyle Tanışmam
Bölümü kazandıktan sonra ilk olarak html ve css ile başladım. Belli kısma kadar geldim ama bazı arkadaşlarım otomasyon konusu console konuları açtılar. Ben ilk başta internet sayfasında olduğunu merak ediyordum ama C# programlama diliyle yaptıklarını söylediler. Araştırdım belli kısma kadar geldim ve yetinmedim kurumsal şirketlerde kullanılan DevExpress yapısını öğrendim ve staj yaptığım bir firmaya stajyer bir arkadaşımla beraber zimmet takip programı yaptık. Benim aklıma takılan soru şu oldu "Neden Web Yapmıyorum ?"
Web Alanına Giriş Yapmam
Web alanına girdiğimde bir web sitesinin geliştirilmesini .Net Core ile yapılabileceğini öğrendim. Araştırıyordum ama 1 hafta falan oldu site yapamadım. Daha sonra okulda PHP dersini görünce php dilindeki değişken tanımlama şekli beni benden aldı ve dedim tamam ben sitelerimi PHP ile geliştireceğim. İlk scriptimi 3 günde yazmıştım. Çok mutlu olmuştum ve PHP gruplarında sürekli olarak takılan kişilere yardımcı oluyordum. Bir süre sonra jquery, ajax, bootstrap ile az da olsa kendimi geliştirdim ve hayalimde olan sayfa yenilenmeden veri gönderme işlemlerinden daha birçok şeye kadar kendimi geliştirdim ve geliştirmeye de devam ediyorum :).
Mezuniyet Zamanları
Mezuniyet zamanına kadar dostlarım sürekli olarak pure php (spagetti kod) yazıyordum. Ta ki CodeIgniter framework ü görene kadar. İlk başlarda internette araştırmalarını yaptım. En üst düzeyde Laravel vardı ve yerini kimseye kaptırmıyordu. Hala da öyle
Ben CodeIgniter a merak saldım ve sürekli olarak proje geliştirmeye, proje geliştirenlere yardımcı olmaya başladım. Artık Laravel e başlama zamanım gelmişti. İlk zamanlar çok araştırdım 1 ay kadar falan tedirgin ola ola yaklaşıyordum. Daha sonrasında artık kendime kızdım "Muhammed nereye kadar erteleyeceksin bu Laravel öğrenme işini ?"
bu söz benim dönüm noktam oldu. Kendime sinirlendiğim için 1 hafta içerisinde öğrendim ve iyi ki de geçmişim diyorum. Bir sürü kolaylığını gördüm ve şu an da Laravel öğrenen kişilere veya aktif olarak laravel ile proje geliştiren kişilere yardımcı oluyorum. Bu yolda bana desteğini esirgemeyen dostlarıma sonsuz teşekkür ederim :)
Yazımdan da anlamışsınızdır dostlarım. Her ne olursa olsun hayallerinizin peşinden gittiğiniz sürece yaşanılan mutluluğun tadı bambaşkadır. Siz yeter ki hayalleriniz için çabalayın ve sabırlı olun :) Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir :)
Yazar Hakkında
Kendi Halinde Bir Backend Developer
Burak Can
06.02.2021Hocam php öğrenmek için gün sayıyorum.. python'dan çıkamadım henüz :)