Xampp Nedir ve Nasıl Kurulur

Xampp Nedir ve Nasıl Kurulur

Hepinize merhaba dostlarım :). Bu yazımda sizlere daha önce anlatmam gereken ama sizin de php derslerinde bildiğiniz ve özellikle MySQL derslerinde kullandığımız xampp kurulumundan bahsedeceğim. Herhangi bir kodlama veya yazılım ile ilgili bir yazı olmadığını başlıktan da anlamışsınızdır dostlarım :). PHP ye ilk başlayacak olan dostlarım veya xampp kurup mysql ile işlem yapmak isteyen dostlarımın bu paylaşımımı dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum :). Öncelikle xampp nedir dostlarım gelin onun tanımını yapalım :).

Xampp Nedir ?

Dostlarım xampp bilgisayarımızda gerek php kodu olsun gerek mysql işlemleri olsun local bir sunucu oluşturmaya yarar. Özellikle php geliştiricileri tarafından kullanılan xampp sadece php kodu geliştirme işlemiyle kalmayıp mysql ile uğraşacağımız ve sql kodu yazacağımız zamanlar olsun, filezilla ile bilgisayarlar arası dosya gönderip alma işlemi olsun, tomcat gibi paketleri kullanıp bilgisayarımızda lokal bir sunucu oluşturmamızda yardımcı olur :). 

Buraya kadar her şey tamam ise dostlarım gelelim xampp bilgisayarımıza nasıl kurulur onu inceleyelim :)

Öncelikle dostlarım google chrome veya siz artık hangi web tarayıcısını kullanıyorsanız onu açalım ve xampp yazalım, enter tuşuna basalım. Karşımıza aşağıdaki gibi sonuçlar gelecektir

şeklinde çıktımız gelecektir dostlarım. Burada download seçeneğine basın. Download seçeneğine basar basmaz dostlarım karşımıza aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır :).

şeklinde bir ekran karşıladı bizleri dostlarım. Buradan da hangi php sürümünü bilgisayarımıza kuracağımızı seçiyoruz. Ben size xampp kurulumunu windows üzerinden anlatacağım :). Bu seçeneklerden 7.4.15 olanı indirebilirsiniz :). Tıkladığınızda bir indirme penceresi açılacak dostlarım ve programımız .exe uzantısı şeklinde inecektir. Programımız indiğinde ona tıklayalım. Ekranımıza aşağıdaki gibi bir sonuç gelecektir

şeklinde kurulum penceresi gelecektir dostlarım. Bize "xampp kurulumuna hoş geldiniz" uyarısını veriyor :). Next seçeneğine basalım

seçeneğinde dostlarım xampp içerisinde kulllanmamız gereken paketleri bize söylüyor. Burada ekstra bir ayar yapmamıza gerek yok :). Bu adımı da next deyip geçelim dostlarım :).

dostlarım burada ise xampp programımızın kurulu olacağı dizini seçmemiz gerekiyor. Bu kısımda pek bir ayar yapmanıza gerek yoktur dostlarım :). Direk next demeniz yeterlidir :). Next seçeneğine bastığımız anda bizi diğer bir pencere karşılayacaktır

bu adımda dostlarım bize xampp in hangi dilde çalıştırılmasını söylüyor. 2 dil seçeneği var burada dostlarım. Bunlar İngilizce ve Almanca dır. Buradan İngilizce yani English seçeneğini seçelim ne next tuşuna basalım :). Next tuşuna bastığımızda bizi aşağıdaki gibi bir sonuç karşılayacaktır

şeklinde bir ekran karşılayacaktır bizi dostlarım :). Burada bitnami hakkında bilgi veriyor daha fazla bilgi almak isterseniz tiki seçiniz diyor. Buradan tiki kaldırıp next seçeneğine basalım dostlarım. Next tuşuna basar basmaz dostlarım aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecektir :).

şeklinde kurulum ekranı karşımıza geliyor dostlarım. Yaklaşık 1-2 dakika içerisinde kurulumumuzu yapıyor dostlarım. Kurulum tamamlandığında ise dostlarım bize aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir :)

bu pencerede bize xampp programının başarılı bir şekilde kurulduğunu söylüyor ve tiki seçerseniz kontrol panelinin ekrana açılacağını söylüyor. Bu kısımda tiki seçip kullanmaya başlayabiliriz :).

şeklinde dostlarım tiki seçtiğimiz için kontrol penceresi açıldı dostlarım. Artık xampp programını rahatça php geliştirebilir veya mysql ile veri tabanı işlemleri yapabiliriz :).


Evet dostlarım bu yazımda sizlere elimden geldiğince xampp kurulumunu anlatmaya çalıştım :). Umarım faydalı olmuşumdur. Siz de xampp ortamını bilgisayarınıza kurarak php geliştirme işlemlerine başlayabilirsiniz :).

Hayallerinizi gerçekleştirmeniz ve güzel yerlere gelmeniz dileklerimle... İyi çalışmalar dilerim :).

Muhammed Fatih BAĞCIVAN
Yazar Hakkında

Kendi Halinde Bir Backend Developer

Önceki YazıJavascript Tarih Fonksiyonları
Sonraki YazıPHP de JSON Kullanımı
Yorumlar (0)
Bu Yazıya Ait Hiçbir Yorum Bulunamadı (veya admin onaylamadı). İlk Yorum Yapan Sen Ol
Yorum Yapabilirsiniz