Veri Tabanı ve Tablo Nedir

Veri Tabanı ve Tablo Nedir

Hepinize merhaba dostlarım :). Bu yazımda sizlere Veri Tabanı nedir, neden kullanılır, veri tabanı ve tablo nasıl oluşturulur bunlardan bahsedeceğim. Yazılım sektöründe artık olmazsa olmaz konulardan olduğunu hepimiz biliyoruz :). İlk defa öğrenecek olan dostlarımın da heyecanını seziyorum :). O halde sözü daha fazla uzatmadan gelin veri tabanı nedir onu mantıksal şekilde tanımlayalım :)

Veri Tabanı Nedir ?

Dostlarım veri tabanının genel amacı şudur. Bir blog sitesi yapıyoruz varsayalım. Bu projede yazıları,kategorileri,yorumları proje içerisinde değişken açıp tek tek yazacak durumda olmamız çok saçma olur değil mi :). Her bir yazıda kodları aç uzun uzun uğraş tasarım vs falan ek html kodları uzar gider. Ama veri tabanı kullanırsak der ki program senin yazılarını kategorilerini yorumlarını bir arada tutarım, ilişki yapmak istediğinde ilişkilendiririm, ekrana bastırmak istediğinde bana ufak listelemek için sorgu göndermen yeterlidir canım dostum der :). 

Yani uzun lafın kısası dostlarım verilerimiz bir arada ve ilişkili bir şekilde durur veri tabanında :). Şimdi ise gelelim dostlarım neden tercih edildiğine :)

Veri Tabanı Neden Kullanılır ?

Dostlarım aslında veri tabanı nedir konusunda verdiğim örneklerle kullanımı ufak şekilde anlaşılmıştır ama tekrardan anlatmamda fayda olacağını düşünüyorum :). 

Dostlarım veri tabanına ihtiyaç duymamızın asıl nedeni projemizin yönetilebilir olmasını istememizden ve yazılım sektöründe de buna sıkça ihtiyaç duyulduğundan dolayı çeşitli veri tabanları (MySQL,MongoDB,Redis,RabbitMQ vs.) gibi veri tabanları kullanılır (biz MySQL ile başlayacağız dostlarım artık ileriki zamanlarda nasip olursa diğer veri tabanlarına da değiniriz). 

Örnek vermek gerekirse bir şirketiniz var yazılım geliştiriyorsunuz diyelim. Şirketiniz için proje yönetimi yazılımı geliştiriyorsunuz ve yazılımcılara, seo yöneticilerine, grafik alanına belirli işler yaptırmak istiyorsunuz. Yazılımınızda eğer veri tabanı olmaz ise bu departmanlardan iş durumunu kontrol etmek, işin bittiğindeki kaynak dosyalarını almak, kullanıcılarla haberleşmek oldukça zorlanacak ve içeriği yönetmek imkansız hale gelecektir. İşte dostlarım veri tabanının kullanılma amacı tamamen budur.

Eğer veri tabanını kullanırsak bu kulllanıcılara verdiğimiz işleri yukarıda anlattığım gibi takip edebilecek, yeni proje bildirimleri verebilecek, proje aşamalarını görebilecek durumda olacağız :). Mantık tamamen budur dostlarım :). 

Dostlarım gelin bu veri tabanı nasıl oluşturuluyor hep beraber onu inceleyelim

Veri Tabanı Nasıl Oluşturulur

Dostlarım veri tabanı oluşturmayı aklınızda sakın zor bir şey diye canlandırmayın. Kod yazmadan veri tabanı oluşturabiliyoruz :). Yanlış duymadınız dostlarım kod yazmadan veri tabanı oluşturabiliyorsunuz :). Öncelikle bilgisayarınızda XAMPP programı kurulu olması gereklidir dostlarım. Programı indirmek için buradan XAMPP ın sayfasına ilerleyip sisteminize uygun olanı indirebilirsiniz dostlarım :).

Eğer program yüklü ise dostlarım programı açınız ve


resimde görüldüğü gibi iki alanı da  aktif ediniz

Daha sonra dostlarım Google Url kısmından aşağıdaki url adresine ulaşım sağlayalım

http://localhost/phpmyadmin/

Url adresine bu linki yazdıktan sonra dostlarım karşımıza aşağıdaki gibi sayfa gelecektir.


Soldaki gibi bir sürü veri tabanı gelmeyecektir dostlarım :) onlar benim localimde olan çalışmalarım :). Şimdi dostlarım veri tabanı oluşturmak için yukarıda görünen "Veritabanları" Seçeneğine tıklayalım. Tıklar tıklamaz aşağıdaki ekran bizi karşılayacaktır

Evet dostlarım. Bu alandan veri tabanı adımızı girelim örneğin verii tabanımızın adı "sqlders" olsun. Diğer alan ise karakter seti olarak geçer dostlarım. Bu alana da karakter setimizi girelim. Proelermizde türkçe karakter sıkıntısı çıkarmamak adına genel olarak "utf8_general_ci" seçiyoruz. Gelin hep beraber bu ayarlayı yaparak veri tabanımızı oluşturalım. Daha sonra oluştur seçeneğine basalım.

Veri tabanımız oluşturuldu ve bizi hemen aşağıdaki sayfaya aktardı dostlarım. Bu sayfadan ise tablomuz için gerekli ayarlamaları yapalım


aşağıdaki sayfa karşıladı dediğim gibi dostlarım :). Gelin tablomuzun adı "kullanıcılar" olsun. Sütun sayısı ise bu tablomuzda hangi sütunlar olacağının sayısını belirtmemize yarar. Biz örnek olarak

  • id (Bu her zaman gereklidir)
  • adsoyad
  • email
  • şifre
  • kayit_tarihi

bu alanlar bizim kullanıcılar tablosunda bulunsun dostlarım. Toplam 5 adet sütun olacağını da belirtelim dostlarım ve "Git" butonuna basalım. Karşımıza gelen ekranda aşağıdaki gibi ayarlama yapalım dostlarım


şeklinde ayarlamaları yapalım dostlarım :). (Int, Varchar, Timestapmp gibi veri türlerini diğer yazımda açıklayacağım dostlarım şu anlık kafanız karışmasın). Id sütununda A_I seçeneğini mecburen seçmemiz lazım yoksa aksi halde elimiz ile girmek durumunda kalacağız. 

Bu ayarlamaları yaptıktan sonra "Kaydet" seçeneğini seçelim dostlarım. Kaydedildikten sonra aşağıdaki ekran bizi karşılayacaktır dostlarım

Veee başardık dostlarım :). Artık "sqlders" isimli bir veri tabanımız ve "kullanıcılar" isimli bir tablomuz elimizde :). Veri tabanı ve tablo oluşturmak işte bu kadar kolay dostlarım :). Elimden geldiğince basite indirgeyerek anlatmaya çalıştım dostlarım. Umarım faydalı olabilmişimdir

Hayallerinizi gerçekleştirmeniz ve güzel yerlere gelmeniz dileklerimle... İyi çalışmalar dilerim :)

Muhammed Fatih BAĞCIVAN
Yazar Hakkında

Kendi Halinde Bir Backend Developer

Önceki YazıPHP Class üzerinde Interface İşlemi
Sonraki YazıMySQL de Veri Tipleri
Yorumlar (0)
Bu Yazıya Ait Hiçbir Yorum Bulunamadı (veya admin onaylamadı). İlk Yorum Yapan Sen Ol
Yorum Yapabilirsiniz