PHP de Fonksiyon Oluşturma ve Kullanma

PHP de Fonksiyon Oluşturma ve Kullanma

Hepinize merhaba dostlarım :). Bu yazımda sizlere daha öncesinde javascript programlama dili üzerinde gösterdiğim fonksiyon oluşturma ve kullanma konusunu bu sefer php programlama dilinde göstereceğim. PHP de çok zor veya değişik bir tanımlama veya kullanma olayı yok javascript programlama diliyle hemen hemen aynı şekilde oluşturuluyor dostlarım. Heyecanlandığınızı seziyorum dostlarım :). Yalnız konuya başlamadan önce javascript programlama diilinde fonksiyon kullanımını merak eden dostlarım veya o yazımı okumuş ama pekiştirmek isteyen dostlarım için aşağıya  linki bırakıyorum

Javascript Fonksiyon Kullanımı:  https://mfsoftware.net/yazi/javascript-fonksiyon-olusturma

linkinden ulaşabilirsiniz. Örneklerimize geçmeden önce dostlarım gelin hep beraber fonksiyon nedir ne değildir bir tanımına bakalım :).

Fonksiyon Nedir ?

Dostlarım mantıksal bir tanımlama ile fonksiyona giriş yapalım istedim. Fonksiyonun genel amacı birden fazla yerde kullanılacak kod parçaları olsun veya işlemler olsun bunları düşünsenize her sayfada uzun uzun yazmak ne kadar zorlar :). Hadi yazdınız diyelim güncelleme yaptığınızda 100 sayfanız varsa 100 tane güncelleme yapacaksınız :). İşte fonksiyonlar size bu kısımda çok yardımcı olur dostlarım :). Dediğim gibi 100 tane yerde kullanmak yerine bir yerde tanımlayın ve her yerde paşalar gibi kullanın :). Dostlarım şimdi fonksiyonlara genel olarak bakacak olursak bunlar 3 başlıkta incelenir. Bunlar:

  1. Parametresiz Fonksiyonlar
  2. Parametreli Fonksiyonlar
  3. Geri Değer Döndüren Fonksiyonlar

olarak 3 grupta incelenir dostlarım :). Heyecanınızın biraz daha arttığınızın farkındayım dostlarım. O halde sözü daha fazla uzatmadan hemen parametreli fonksiyonların kullanımına girelim :).

1-) Parametresiz Fonksiyonlar

Dostlarım parametresiz fonksiyonlar çalışması için hiçbir parametreye veya bizim göndermemiz gereken bir değere ihtiyaç duymazlar. Fonksiyon ismini yazmamız bu parametresiz fonksiyonumuzu çalıştırmaya sebep olacaktır :). Direk fonksiyon_adi() şeklinde yazınca direkt olarak parametresiz fonksiyonumuz çalışacak ve içerisine yazdığımız değeri yazacaktır dostlarım :). Gelin bunu bir örnekle inceleyelim

<?php
          // parametresiz fonksiyonumuzu oluşturduk
   function parametresiz(){   
       echo "Parametresiz Fonksiyon Çalıştı"; 
   }

  parametresiz();   // parametresiz fonksiyonumuzu çalıştırdık
  
  // Ekran Çıktısı:   Parametresiz Fonksiyon Çalıştı
?>

şeklinde dostlarım gördüğünüz gibi direkt olarak parametresiz fonksiyonumuz u çağırır çağırmaz içerisindeki komutlar çalıştı ve ekranımıza "Parametresiz Fonksiyon Çalıştı" yazısını bastırmış oldu dostlarım. Parametresiz fonksiyon nerede işimize yarar diye merak ediyorsanız dostlarım bir sistem yazdınız ve kullanıcı login işlemleri modülü de yazdınız varsayalım. Kullanıcının giriş yapıp yapmadığına göre diğer modüllere erişim kısıtlaması koymanız gereken zamanlarda tek bir yerde fonksiyonu oluşturup diğer yerlerde diğer modüllerde rahatlıkla oluşturabilirsiniz :). Parametresiz fonksiyon konusu anlaşılmış ise dostlarım gelelim parametreli fonksiyon konusuna

2-) Parametreli Fonksiyonlar

Evet dostlarım geldik şimdi parametreli fonksiyonumuza. Parametreli fonksiyonlar dostlarım çalışması için bir parametre almak zorundadır. Bunu göndermezsek hata verir. Gönderirsek tıkır tıkır çalışır. Mesela örnek vermek gerekirse silme işlemleri için bir fonksiyon tanımladınız varsayalım. 2 parametre alsın diyelim. Birincisi hangi tablodan silinecek, diğeri ise hangi id silinecek olsun. Eğer siz bu parametrelerin birini dahi göndermezseniz size hata verecektir :). Gelin birlikte basit bir örnek yapalım. Örneğimiz ise 2 sayı gönderelim ve bunların çarpma işlemini yaptıralım

<?php

function carp($sayi1,$sayi2){
   echo $sayi1*$sayi2;
} 

carp(8,9);
// Ekran Çıktısı:    72
?>

şeklinde gördüğünüz gibi dostlarım parametre olarak 8 ve 9 u gönderdik. Bunlar çarpılarak 72 ifadesini ekranımıza bastırdı. Şimdi aklınızda bi soru var o da şu

Hocam parametreleri göndermeseydik nasıl bir sonuç çıkacaktı karşımıza ?

Güzel bir soru sordunuz dostlarım :). Gelin hiçbir parametre göndermeden çalıştıralım fonksiyonumuzu

<?php

function carp($sayi1,$sayi2){
   echo $sayi1*$sayi2;
} 

carp();

?>

şeklinde kodumuzu yazdık buraya kadar tamam dostlarım. Tam çalıştıracakken aşağıdaki gibi bir sonuç ekranımıza gelecektir :)

Uncaught ArgumentCountError: Too few arguments to function carp()

şeklinde bize carp() fonksiyonunun zorunlu olarak parametre alacağını bize söylüyor dostlarım.  Şimdi aklınıza bir soru daha geldi :)

Peki hocam bu zorunlu parametreyi varsayılan olarak ayarlama yolumuz yok mu ?

Elbette var dostlarım :). Parametreler gönderilmezse bile biz varsayılan bir değer atayıp bu işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebiliriz. Nasıl mı ? hemen inceleyelim onu da dostlarım

<?php
              // varsayılan olarak parametre değerlerinii bu şekilde girdik
function carp($sayi1=3,$sayi2=4){
   echo $sayi1*$sayi2;
} 

carp();  // fonksiyonumuzu çalıştırdık
// Ekran Çıktısı: 12
?>

şeklindeki gibi dostlarım hiçbir parametre göndermeden direkt olarak fonksiyonumuzu çalıştırdığımız için varsayılan olarak 3 ve 4 değerlerini alacak ve ekranımıza 3*4 yani 12 değerini rahatlıkla bastıracaktır :). Gördüğünüz gibi dostlarım parametrelere varsayılan değer atama işlemi bu kadar :). Gelelim bir diğer konumuza.

3-) Geri Değer Döndüren Fonksiyonlar

Geldik bir diğer konumuz olan ve projelerimizin olmazsa olmaz fonksiyonlarından birisi olan Geri Değer Döndüren fonksiyonlara :). Dostlarım geri değer döndüren fonksiyonlar içerisinde return ifadesi ile gelen sonucu ekrana yazdırmadan geriye döndürürler :). Kullanım alanlarına örnek vermek gerekirse dostlarım bir veri tabanı işlemi yaptırdınız bu fonksiyon içerisinde diyelim. Veri tabanının sonucunu biliyorsunuz true veya false olarak döndürecektir yani boolean bir cevap alacağız. İşte dostlarım return ile bu sonucu döndürüp ekranımıza "İşlem Başarılı" veya "İşlem Başarısız" gibi alert verdirme durumlarında geri değer döndüren fonksiyonlarımızı kullanabiliriz. Gelin artık geri değer döndüren fonksiyonlarımızı anladığımıza göre bir örnek yapalım :)

<?php

function geri_dondur($sayi){
     return $sayi*2;   // sonucu bize döndürür ekrana echo gibi bastırmaz :)
}

$sayi_tut = geri_dondur(15)
echo "Sonuç: ".$sayi_tut;

// Ekran Çıktısı:   30
?>

şeklindeki gibi dostlarım bir fonksiyon oluşturduk ve bunun içerisinde gelen parametreyi 2 ile çarpıp sonucu ekrana yazmasın bize geri dönsün istedik. Bize gelen sonucu da bir değişkene atadık ve bunu en son echo ile bastırdık :). 15 değerini gönderdiğimiz için bu sayıyı 2 ile çarpıp 30 değerini elde etti ve ekranımıza "Sonuç:  30" değerini bastırdı. Bütün işlemler bu kadar dostlarım :). Çok zor bir kullanımı yok :). 


Evet dostlarım php programlama dilinde fonksiyon oluşturmadan ve fonksiyonları kullanma işleminden dilim döndüğünce bahsettim. Umarım faydalı olmuşumdur. Başlarda biraz karmaşık veya zor gelebilir. Bu kısımda yapmanız gereken şey ise dostlarım her yazımda bahsettiğim gibi "İstikrarlı ve Azimli Çalışmak, Bolca Pratik Yapmak :)". Bu dediklerimi hayat felsefeniz yaptığınız sürece başarı sizler için kaçınılmaz olacaktır dostlarım :).

Hayallerinizi gerçekleştirmeniz ve güzel yerlere gelmeniz dileklerimle... İyi çalışmalar dilerim :)

Muhammed Fatih BAĞCIVAN
Yazar Hakkında

Kendi Halinde Bir Backend Developer

Önceki YazıJavascript Dilinde Sayıların Kullanımı
Sonraki YazıNeden Blog Açmalıyız ?
Yorumlar (0)
Bu Yazıya Ait Hiçbir Yorum Bulunamadı (veya admin onaylamadı). İlk Yorum Yapan Sen Ol
Yorum Yapabilirsiniz