Laravel Nedir ?

Laravel Nedir ?

Hepinize merhaba dostlarım :). Bu yazımda sizlere "web sanatçılarının framework'ü" sloganıyla bilinen bir framework olan, kendimin de sektörel nedenlerden dolayı öğrendiğim, zamandan tasarruf etmede birebir özellikte olan laravel den bahsedeceğim :). Sizlerin de öğrenmesini istediğim bu framework e yani laravel e gelin yakından bakalım derim :). Kemerlerinizi bağlamışsanız yavaştan uçuşa geçelim :).

Laravel Nedir ?

Gelelim dostlarım laravel nedir konusu ile web sanatçılarının framework ü olan laravel e :). Taylor Otwell ve birden fazla geliştiricinin de içinde bulunduğu laravel frameworkü temelinde php yi barındıran, oop, mvc yani katmanlı mimariyi içerisinde barındıran, geliştirici için birden fazla kütüphaneye ev sahipliği yapar (pagination, orm vs). Günümüzde yazılım firmalarının hemen hemen hepsinin kullandığı, örnek vermek gerekirse günümüzde nam yapmış e-ticaret firmalarının bile kulllandığı popüler bir frameworktür. Tamamen kullanıcı dostu olan bu framework geliştiriciye birden fazla kolaylık sağlar :). Bu kolaylıklar neler diye aklınızda soru işaretleri varsa dostlarım gelelim bu soru işaretlerini cevaplandırmaya :)

Laravel'in Avantajları

Ve geldik artık laravel frameworkünden bahsettiğimize göre avantajlarını da incelemeye :). Yukarıda giriş kısmına da dediğim gibi laravel içerisinde bazı kütüphaneleri kullanıyor demiştim. İşte bu ve bunun gibi birçok kütüphane bize geliştirme yapacağımız zaman yardımcı oluyor. Nedir bu avantajlar diye merak ediyorsanız hemen incelemeye başlayalım

  • Blade template yapısını kullanır. İlk defa duyan dostlarım olabilir hemen bunu açıklamak istiyorum: Web geliştirme kısmında bazı sayfalar için şablon oluşturmanız gerekebilir. Bu aşamalarda sayfalarda sabit kalacak kısmı ayarlayıp içerik kısmını (sayfanın içerisinde gösterilecek verileri) ayarlayıp ana layout kısmından extend ederek sayfaları rahatça oluşturabilirsiniz :)
  • Migration yapısı vardır. Bu yapı ile veri tabanı tablosu ve kolonları oluşturup yani migration dosyası oluşturup (aklınızda kalıcı olması için buna veri tabanındaki her tablonun ayrı ayrı dosyası diyebiliriz) kolonları ve tablo adını oluşturup veri tabanımızda tablo oluşturma işlemini daha kısa bir şekilde ayarlayabiliriz. Bu kısmı okurken anlamışsınızdır ne kadar kolaylık sağladığını :).
  • Database seeder yapısı vardır. Bu yapıdan biraz bahsetmek gerekirse veri tabanı tohumlamak olarak geçer :). Yani mantıken bir çıkarım yapacak olursak bizim veri tabanında belirttiğimiz bir tabloya default veriler eklememize çok büyük yardımcı olur :). Örnek istediğinizin farkındayım dostlarım :). Hemen örnek vereyim size. Bir projeniz var diyelim ve bu projeyi satım için kullanıcıya sunacaksınız varsayalım veya demo olarak yayına alacaksınız varsayalım. Bu işlemlerde bizim veri tabanımıza uzun uzun veriler girmemiz yerine rastgele veri kütüphanesini (Faker) ile rastgele isim soyisim gibi değerleri alıp veri tabanımıza kaydetme işlemini rahatlıkla ayarlayabiliriz :).
  • MongoDB, Redis, PostgeSQL, MySQL gibi farklı veri tabanı yapılarıyla rahatlıkla bağlantı kurup rahatlıkla çalışabilirsiniz. Bu bağlantılar için .env dosyasında DB kısmında ufak bir ayarlar yapıp sağlıklı bir şekilde bağlantı kurup verilerinizi gönül rahatlığıyla çekebilirsiniz :)
  • ORM Yapısı ile verileri listeleme, ekleme, silme, güncelleme gibi yapıları rahatlıkla yapabilirsiniz. Özellikle bu orm yapısı size büyük projeler olsun veya hızlı bir ürün çıkaracağınız zamanlar olsun uzun uzun sql sorgusu yapmadan hızlı bir şekilde veriler üzerinde çalışmaya olanak sağlanıyor (Örnek:  SELECT * FROM urunler ile UrunlerModel::all() yazarak (model dosyamızın adına artık ne vermişsek :) ) verileri çok rahat bir şekilde çekebiliyoruz :) )
  • Cache Yapısı. En güzel çalışma mekanizması olan yapılardan birisi olan ve benim de çok ama çok hoşuma giden bu yapının amacı belirli bir zaman aralığında veya biz artık süresiz mi artık hangisini istiyorsak o zaman aralığında verilerimizi önbelekte tutmaya yarıyor. Nerelerde kullanabiliriz diye merak ediyorsanız dostlarım kendi kullanımımdan örnek vereyim. Sizin mesela 1000 kayıttan oluşan tablolarınız var. Ve sizin bu toplam kayıtları vs falan panelde veya ziyaretçi kısmında (front kısmında) göstermeniz gereken durumlar olabilir. Sizin bu kayıtları ziyaretçi veya siz o sayfaya her girişinizde veri tabanına sorgu atmak yerine önbellekte geçici bir süreliğine tutup (mesela her 3-5 dakikada bir önbelleğe yazılsın gibisinden ayarlayıp) kullanıcıya göstermek hem sizin veri tabanınıza sorgu ata ata yormayacak, hem de size cache yapısı ile çalışma becerisini kazandıracaktır :).
  • Pagination olarak geçen yani sayfalalmaya işlemini yapmamıza yarayan, benim ise aşık olduğum bir yapı olan pagination işlemi bizim verilerimizi sayfalamamıza yardımcı olur. Normalde core php ile proje geliştirirken sayfalama için bizim uzun uzun fonksiyon yapı yazmamız gerekiyordu. Laravel geliştiricileri bu sorunu sezip bizim için pagination kütüphanesini yazmış ve bizim proje geliştirmemiz aşamasında hız kazanmamıza yardımcı olmuştur. Bize de bu geliştiricilere buradan teşekkür etmemiz gerekir :). Hepsinin ellerine emeğine sağlık
  • Açık Kaynak olması bir framework ün en büyük özelliği olduğunu "Framework Nedir ?" başlıklı yazımda anlatmıştım. Okumayan dostlarım varsa buradan ulaşabilir. İşte laravel de açık kaynak bir framework tür dostlarım. Laravel in github hesabından framework e erişebilir, kodlarını indirip inceleyebilir, değiştirebilir ve kendi kütüphanenizi gönül rahatlığıyla yazabilirsiniz, isterseniz de geliştirme topluluklarına katılarak laravel üzerinde geliştirme kısımlarında görev alabilirsiniz :).
  • Popülarite olayı bir framework için çok ama çok önemlidir dostlarım. Buna da "Framework Nedir ?" konusunda değinmiştim. Laravel in popülaritesine bakacak olursanız çoğu web yazılım şirketleri hemen hemen laravel kullandığını göreceksiniz, hadi bunu geçelim internet ortamına bakacak olursanız çoğu web sitesinin php ile laravel ile yazıldığını göreceksiniz veya bir şekilde geliştiricilerden duyacaksınız :). Laravel hayatımıza bu kadar yer edinmişken bizim de bunu öğrenmemizde hem kendimizi geliştirmemiz açısından hem de sektörde güzel bir yer edinme açısından faydalı olacağını açıkça söyleyebiliriz :) 



Evet dostlarım :). Bu yazımda sizlere laravel framework ü nedir, bizlere nasıl bir avantaj sağlar onlardan dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuşumdur. Eksik veya yanlış anlattığım kısım varsa benimle iletişime geçmekten çekinmeyin :). Framework kullanmayan dostlarım varsa laravel frameworkünü araştırsın, kodlarını github hesabından incelesin :). Başka framework ile uğraşan dostlarım varsa da en azından bilgi bilgidir anlayışıyla laraveli öğrensin derim :). Ben de başka framework ten laravel e geçiş yaptım sektörel nedenler dolayısıyla (Codeigniter frameworkünden geçiş yaptım :)). Dediğim gibi bilgiyi kazanmaya ve kendinizi geliştirmeye bakın dostlarım :).

Hayallerinizi gerçekleştirmeniz ve güzel yerlere gelmeniz dileklerimle... İyi çalışmalar dilerim :)

Muhammed Fatih BAĞCIVAN
Yazar Hakkında

Kendi Halinde Bir Backend Developer

Önceki YazıNode.js Validation Kullanımı
Sonraki YazıJavascript Promise Oluşturma ve Kullanma
Yorumlar (0)
Bu Yazıya Ait Hiçbir Yorum Bulunamadı (veya admin onaylamadı). İlk Yorum Yapan Sen Ol
Yorum Yapabilirsiniz