Hangi Yazılım Dili Hangi Alanda Kullanılır ?
Hepinize merhaba dostlarım :). Bu yazımda sizlere başlıktan da anladığınız üzere proje geliştirme alanlarında (oyun, web, masaüstü vs.) hangi yazılım dillerini kullanabiliriz onlardan bahsedeceğim :). Yazılımın artık günümüzde hemen hemen her yerde olduğunu artık açıkça görüyoruz. Ama bir yazılım dili ile her şeyin yapılmayacağını bilmemiz gerekir :). Sözü daha fazla uzatmadan hızlıca yazılım alanlarından ufakça bahsedip daha sonra da bu alanda hangi programlama dili kullanılır gelin ondan bahsedelim
WEB PROGRAMLAMA ALANI
Artık günümüzde hemen hemen her yerde karşımıza çıkan ve iş imkanının fazla olduğu bir alan olan yani web programlama alanında kendine has yazılım dilleri kullanılır. Web alanı yazılımlarına örnek vermek gerekirse blog, kurumsal site, cms en başlıca örnekler olacaktır. Şimdi gelelim bu web alanında hangi yazılım dilleri kullanılır bunlardan bahsedelim
- PHP: Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilen ve web dünyasında olmazsa olmaz bir kullanım yerine sahip olan php web sitelerimize dinamiklik kazandırmak, web sitelerimizde programlama, veri işleme alanlarında çok büyük fayda sağlayan bir programlama dilidir. Popülaritesi oldukça fazladır.
- .Net: Microsoft tarafından geliştirilen .net ise aynı şekilde php gibi sıklıkla kullanılan, web programlama alanında sıklıkla kullanılan bir yapıya sahiptir. Daha çok kurumsal firmalarda kullanılır.
- HTML: Bir web sitesi oluşturulurken olmazsa olmaz kullanılan bir yazılım dili olan HTML bizim web sitemizde görünüm iskeleti oluşturmamıza olanak sağlar. Örneğin bir başlık, bir paragraf vs html diliyle (metin işaratleme dili) oluşturulur.
- CSS: CSS ise bizim oluşturduğumuz html iskeletine stil tanımlama işlemlerinde kullanılır. Kullanımı oldukça fazla olan bu yapı hemen hemen her web sitesinde kullanılmaktadır :).
- Javascript: Javascript ise web alanında sıklıkla kulllanılan ve geliştiricilerin vazgeçilmez olarak gördüğü bir yazılım dilidir. Örneğin bir butona tıklandığında uyarı verme, sayfa yenileme vs gibi bütün işlemlerde javascript büyük bir rol oynar :).
MASAÜSTÜ PROGRAMLAMA ALANI
Günümüzde hala sıklıkla kulllanılan uygulamalardan birisi ise masaüstü uygulamalar rahatlıkla örnek verilebilir dostlarım. Örneğin bir stok takip otomasyonu, bir internet kafe otomasyonu, bir ERP otomasyonu vs vs. Şimdi aklımıza bir soru düşebilir "Bu alanda hangi yazılım dilleri kullanılıor ?". Gelin hep beraber bu alanda kullanılan yazılım dillerini inceleyelim
- C: Programlama dünyasında dillerin atası olarak bilinen C dili ile masaüstü uygulamalar yapılabilir. Kullanımı biraz zor olmasına karşın öğrenildiğinde güzel projeler yapılabilir :)
- C++: Yazılışından da isminden de anlaşılacağı üzere C dilinden türetilmiştir. Yalnız tamamen C diline benzemez. C dilinin düzenlenmiş derlenmiş bir halidir. Aynı şekilde bunu da öğrendiğimizde hem güzel projjelr yapabilir, hem de iş dünyasında güzel bir yere ulaşabilirsiniz :).
- C#: Çoğumuzun duyduğu, kurumsal firmaların vazgeçilmezi olan C# ise Microsoft tarafından geliştirilen bir programlama dilidir. Özellikle bir masaüstü uygulamalarda sıklıkla kullanılan bu programlama dilini öğrenmenizde fayda var :).
- Java: Dünya üzerinde sıklıkla kullanılan ve 3 milyarı aşkın cihazda rahatça kullanılan Java programlama dili masaüstü uygulama geliştirmede kullanılabilir. Nesneye yönelik bir programlama dilidir
- Electon.js: Javascript ile oluşturulmuş bir yapı olan electron.js ile masaüstü uygulamalarını bir web uygulaması gibi yapmamıza olanak sağlar. Kullanımı yavaş yavaş yükseliştedir :).
MOBİL PROGRAMLAMA ALANI
Son zamanlarda büyük bir ivme kazanmış olan ve hala da bu ivmeyi koruyan bir yapı olan mobil programlama ise öğrenilmesi gereken alanlardan birisidir. Özellikle uygulamaların (web veya masaüstü) monil için de olmasını istiyorsak bu alanda kullanılan yazılım dillerini inceleyelim
- Flutter: Son zamanlarda çok büyük bir ivme yakalamış ve hala da bu şekilde ilerleyenn flutter programlama dili ios ve android cihazlara uygulama yapma konusunda sıklıkla kullanılır :). Sadece mobil uygulamalar haricinde web ve masaüstü uygulamalar da yapılabilir :).
- React Native: Aynı flutter gibi kullanılan bu yapı ise flutter gibi büyük bir ivmeye sahip olmayan ama sık kullanılan bir yere sahiptir. Öğrenilmesi size avantaj sağlayacaktır :).
- Swift: Swift programlama dili ise dostlarım ios veya mac uygulamaları yapma işleminde bize çok büyük yardımcı olur. ios veya mac uygulamaları dediğime göre ios cihazlara uygulama yapılacağını zaten anlamışsınızdır :)
- Java: Yukarıda masaüstü uygulama geliştirme konusunda bahsettiğim yazılım dillerinden birisi olan java ise mobil uygulama geliştirme alanında da sıklıkla kullanılır. Kullanımı mobil alanda biraz karmaşık olmasına karşın öğrenildiğinde güzel projeler yapabilirsiniz :). Yalnız bu programlama dili ile sadece android uygulamalar yapabilirsiniz :).
- Kotlin: Bu da aynı şekilde diğer programlama dilleri gibi uygulama geliştirmemize yardımcı olur. Bu da aynı java gibi sadece android uygulamalar yapmamıza olanak sağlar :).
OYUN PROGRAMLAMA ALANI
Oyun programlama alanına bakacak olursak dostlarım dünya üzerinde çok büyük bir ivmeye sahiptir. Özellikle son zamanlarda gelişen teknoloji ile büyük bir yer edinen bu oyun programlama öğrenildiği takdirde bize güzel geri dönüşler sağlayacaktır :). Şimdi gelelim oyun programlama alanında hangi programlama dili kullanılır bunları inceleyelim
- Javascript: Javascript programlama dilinden yukarıda da bahsetmiştim. Bu yazılım dili sadece web alanında değil oyun geliştirme alanında da sıklıkla kullanılır :). Artık bu kısımda javascript yazılım dilinin ne denli büyük bir avantaj sağladığını açıkça görebiliriz :).
- Unity: Temelinde C# barındıran ve gerek mobil, gerek masaüstü oyun geliştirmede bize büyük olanak sağlayan yazılım dilidir. Oyun geliştirme işleminde bakmanızda fayda olacaktır :).
- C++: Yukarıda da bahsetmiştim :). C++ yazılım dili C dilinin düzenlenmiş derlenmiş bir versiyonudur :). Bu yazılım dilini öğrenip oyun programlayabilirsiniz ve aynı zamanda bu yazılım dilini öğrendiğiniz taktirde sektörde güzel bir yer edinebilirsiniz :).
YAPAY ZEKA ALANI
Son zamanlarda aynı oyun programlama ve mobil programlamanın ivme kazandığı gibi sıklıkla ivme kazanan yapay zeka günümüzde hızla gelişmesinden yola çıkarak ileriki zamanlarda hemen hemen her yerde karşılaşacağımızdan rahatlıkla söz edebiliriz :). Şimdi diyorsunuz ki "Yapay Zekada hangi yazılım dilleri kullanılır ?". Gelin dostlarım hemen bu yazılım dillerini inceleyelim
- Python: Son zamanlarda artık adını sıklıkla duyduğumuz bu yazılım dili yapay zeka programlama dilinde sıklıkla kullanılır. Özellikle yapısının kolay olması ve çabuk öğrenilmesi bizim yapay zeka yazılımları geliştirmemizde çok ama çok kolaylık sağlayacaktır :).
- Lisp: İsmini duyunca biraz garipsemişsinizdir farkındayım ben de garipsemiştim. Eski programlama dillerinden birisidir. Günümüzde yapay zeka alanında kullanımı mevcuttur :).
GÖMÜLÜ SİSTEMLER ALANI
Ve geldik dostlarım gömülü sistemler alanına :). Nedir gömülü sistemler diye merak ediyorsanız dostlarım buna mantıksal bir açıklama yapayım size. Bir elektronik cihaz varsayalım. Bu bir ateşölçer olabilir veya karaşimşek devresi olabilir. İşte dostlarım bu donanıma bir işlevsellik kazandıran yazılımlara gömülü sistem yazılımları olarak adlandırılır :).
Bu alanlarda kullanacağımız yazılımlara bakacak olursak dostlarım C veya C++ kullanılabilir :). Zaten bu yazılım dillerine yukarıda da bahsetmiştim :). Bunları öğrendiğiniz taktirde gömülü sistem programlamasını rahatlıkla yazabilirsiniz :).
Evet dostlarım :). Bu yazımda sizlere hangi yazılım alanlarında hangi yazılım dilleri kullanıldığından elimden geldiğince dilim döndüğünce bahsettim :). Umarım faydalı olmuşumdur. Eksik veya hatalı bilgi vermişsem benimle iletişime geçmekten çekinmeyin :).
Hayallerinizi gerçekleştirmeniz ve güzel yerlere gelmeniz dileklerimle... İyi çalışmalar dilerim :)
Yazar Hakkında
Kendi Halinde Bir Backend Developer